«Ο τρύγος»
Τη
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε με τα παιδιά τη θεματική «Ο
Τρύγος». Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά πληροφορίες για τον τρύγο, τα σταφύλια και τα προϊόντα που
παίρνουμε από αυτά, όπως και για το επάγγελμα του καλλιεργητή και του οινοποιού. Η
Κέα εξάλλου είναι γνωστή για τα αμπέλια της και την παραγωγή κρασιού και αυτό
στάθηκε σημαντική αφορμή.
Αρχικά, τοποθετήσαμε διάφορα προϊόντα στη τάξη, ώστε τα παιδιά να τα αναγνωρίσουν, να τα μυρίσουν και να τα συζητήσουμε. Ξεκινήσαμε από το σταφύλι που είναι πιο γνώριμο και τα είδη του, είπαμε για τις σταφίδες, το κρασί, το ξύδι αλλά και τα αγαπημένα μουστοκούλουρα. Παράλληλα, είδαμε εικόνες και βίντεο για την πορεία καλλιέργειας και επεξεργασίας του σταφυλιού.
Στη
συνέχεια, διαβάσαμε το μύθο του Αισώπου «Η Αλεπού και τα σταφύλια» και φτιάξαμε
το δικό μας τσαμπί σταφύλι με τέμπερες και πινέλα όπως και μια αλεπού.