Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Πείραμα για την πετρελαιοκηλίδα

Αγαπητοί γονείς,
στον ακόλουθο σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα για την πετρελαιοκηλίδα το οποίο ετοίμασε η παιδική Helmepa με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και γενικότερα στη ρύπανση της θάλασσας. Το συγκεκριμένο πείραμα είναι πολύ απλό, μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί στο σπίτι κάθε παιδιού με τη δική σας καθοδήγηση και θα το βρείτε πατώντας εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=jVAdUmz988w&feature=youtu.be

Επίσης, μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά για το συγκεκριμένο θέμα και για τους προβληματισμούς τους πάνω σε αυτό, έχοντας ως αφόρμηση τις εικόνες που σας παραθέτουμε, αλλά και να μοιραστείτε μαζί τους τις ακόλουθες πληροφορίες για την πετρελαιοκηλίδα:






Πετρελαιοκηλίδα ονομάζεται η απελευθέρωση υγρού πετρελαίου στο περιβάλλον και ιδίως στο θαλάσσιο οικοσύστημα εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αποτελεί μορφή ρύπανσης (ρύπανση των υδάτων). Ο όρος συνήθως αφορά θαλάσσιες πετρελαιοκήλιδες, αλλά πετρελαιοκηλίδες μπορούν να συμβούν και στη στεριά. Μπορεί να προκληθούν από την απελευθέρωση αργού πετρελαίου από δεξαμενόπλοια, πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, ορύγματα άντλησης πετρελαίου, καθώς και από προϊόντα του πετρελαίου, όπως βενζίνης και ντίζελ.
Το πετρέλαιο διεισδύει μέσα στο φτέρωμα των πτηνών και στη γούνα των θηλαστικών που ζουν εκεί, μειώνοντας τις μονωτικές τους ιδιότητες, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτα στις εναλλαγές θερμοκρασίας και να επιπλέουν δυσκολότερα στο νερό. Ο καθαρισμός και η ανάκτηση του πετρελαίου είναι δύσκολος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος πετρελαίου, η θερμοκρασία του νερού, ο τύπος της ακτογραμμής και των ακτών. Οι πετρελαιοκηλίδες μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια για να καθαριστούν.


























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΝΗΠΙΑΚΙΑ ΚΟΡΗΣΣΙΑΣ-ΚΕΑΣ Template by Ipietoon Cute Blog Design